Fieldlab Rotterdam

Test met slimme lantaarnpaal tegen inbraken

0
Slimme lantaarnpaal

In de strijd tegen woninginbraken worden in Rotterdam slimme lantaarnpalen getest. Deze lantaarnpalen kunnen geluiden waarnemen en gedrag herkennen, waarmee verdachte bewegingen in een vroeg stadium opvallen.

De test loopt nu nog in het speciale Fieldlab aan de Dantestraat in Rotterdam-Lombardijen. Maar bij succes worden deze slimme ogen en oren ook op straat getest. Het Fieldlab is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In de toekomst wordt hier mogelijk ook geëxperimenteerd met sensoren in huis.

De verwachting is dat de sensoren kunnen helpen om inbraken te voorkomen, maar ook vaker verdachten op te pakken en het veiligheidsgevoel te verbeteren. De eerste resultaten van de proef worden dit najaar verwacht.

Het aantal woninginbraken daalde verleden jaar al met 14 procent tot 2066 inbraken of pogingen tot inbraak. Maar niet in alle wijken waren er minder inbraken. In Pendrecht en juist ook in Lombardijen steeg het aantal. Ook het aantal straatroven, roofovervallen en woninginbraken in Rotterdam is vorig jaar opnieuw gedaald. Dit blijkt uit een brief van burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de gemeenteraad.

App’je in buurt bij alarm

De gemeente zoekt nog meer nieuwe wegen om woninginbraken tegen te gaan. Zo wordt in de Tarwewijk samengewerkt met Woonstad en Homies. Homies is een thuisalarmsysteem tegen inbraken en brand, ontwikkeld door Achmea. Het alarm in huis is gekoppeld aan een app.

Personen uit de buurt krijgen via Whatsapp een melding als het alarm afgaat. De bewoner geeft zelf aan wie zo’n bericht krijgt. Meer dan 350 huishoudens uit de Tarwewijk hebben zich al aangemeld voor Homies. Dit jaar wordt gekeken naar de effecten en het veiligheidsgevoel van bewoners.

Bron: Algemeen Dagblad, 18.02.2019

Comments

Comments are closed.