Programma aanpak Inbraakvrije wijk

Een Fieldlab is een proefomgeving waar we innovatieve oplossingen in de praktijk gaan toetsen. Dit doen we in samenwerking met verschillende partners.  We starten in de gemeente Rotterdam in de wijk Lombardijen. Daarna richten we in meerdere gemeentes een Fieldlab in. Dit doen we in samenwerking met de gemeente. De gemeente kiest hierbij de buurt. We werken samen met onder andere bedrijven, woningbouwcorporaties, buurtbewoners en de politie. Deelname voor buurtbewoners is op vrijwillige basis. Maar je krijgt er als deelnemer wel wat voor terug: een inbraakveilige woning.

Een belangrijke stap is om een wijk zo in te richten dat inbreken haast onmogelijk is. Slimme innovatieve technologie gaat ons daarbij helpen.

We ontwikkelen een concept dat we kunnen aanbieden aan verschillende gemeentes. De verwachting is dat de resultaten uit het Fieldlab een bijdrage kunnen leveren aan zowel het voorkomen als het opsporen van woninginbraken. En dat toezichthouders straks tijdiger geïnformeerd worden over eventuele abnormale situaties. Ook kijken we hoe we het veiligheidsgevoel van bewoners kunnen verbeteren.