Onderzoek

Opzet VR onderzoek Fieldlab Rotterdam

0
DITSS Inbraakvrije Wijk Virtual Reality Bril

In het Fieldlab Rotterdam experimenteren we met sensoren en maatregelen, om te bepalen hoe effectief deze zijn in het herkennen en stoppen van verdacht gedrag. Een naar verwachting grote bijdrage aan de herkenning van dit gedrag om criminaliteit te voorkomen, wordt geleverd door een in september 2019 opgestart Virtual Reality-onderzoek, in opdracht van het programma Inbraakvrije Wijk.

Door middel van Virtual Reality wordt onderzocht welke reacties uit de omgeving kunnen volgen op de registratie van verdacht gedrag en hoe effectief deze reacties zijn in termen van afschrikking. Het Carlo Collodihof wordt op dit moment opgebouwd als virtueel fieldlab. Naast het meten van gedrag in de virtual reality omgeving worden surveys gedaan en interviews afgenomen.

Opbouwen virtueel fieldlab
Het opbouwen een virtueel fieldlab vraagt veel voorbereiding, o.a. in het technisch inrichten: het maken van de straat, de huizen, het straatmeubilair, avatars die langslopen, normale straatgeluiden etc. In de VR-techniek is steeds meer mogelijk, dat biedt ook in het onderzoek steeds meer mogelijkheden. Deze mogelijkheden kunnen de details van het onderzoek vergroten. Bijvoorbeeld het binnenkijken in de virtuele woningen en tuinen, om een zo realistisch als mogelijke omgeving te creëren. Een nauwe samenwerking is noodzakelijk tussen universiteiten en het programma Inbraakvrije Wijk.

De planning is dat het virtuele fieldlab in januari 2020 gereed is. In april 2020 start de dataverzameling, dit zal circa één jaar in beslag nemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Twente, de Vrije Universiteit van Amsterdam en het Max Planck Instituut in Freiburg (D).

More in Onderzoek

Comments

Comments are closed.