Bewaken en OpvolgenFieldlab RotterdamSensing

Laat de daders niet lopen en de slachtoffers niet zitten

0
Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus tijdens het congres 10 jaar bestrijding van High Impact Crimes in de Doelen.

Met deze zin eindigde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vorige week maandag zijn speech tijdens het congres ’10 jaar bestrijding van High Impact Crimes’. De minister doelde hier op het opsporen en bestraffen van daders van een overval, straatroof, woninginbraak of geweld. Deze delicten hebben grote impact op het fysieke en mentale welzijn van slachtoffers. Het zette me aan het denken, want met deze uitspraak kan je meerdere kanten op wil je Nederland écht veiliger maken.

In het Fieldlab in de Rotterdamse wijk Lombardijen zijn we juist wel geïnteresseerd in rondlopende daders. We hebben namelijk de hypothese dat het gedrag van een woninginbreker zodanig afwijkt dan dat van bijvoorbeeld de postbezorger en dat we op basis van dit gedrag de dader kunnen herkennen door slimme sensoren in te zetten. Deze hypothese wordt deels ondersteund door de wetenschap. In onderzoek is aangetoond dat er grote gelijkenissen bestaan in de manier waarop inbrekers te werk gaan. Zo is door de breed gerespecteerde criminoloog Farrington, bekend van zijn werk binnen de levensloopcriminologie waarmee hij stelt dat criminelen niet verschillen omdat iedereen antisociale aanleg heeft en dus kans heeft om delinquent gedrag te vertonen, onderzocht hoe het delict gedrag van inbrekers eruit ziet. Hieruit blijkt dat inbrekers relatief consistent zijn in de manier waarop ze inbreken. Vanuit deze vaststelling is het dus mogelijk om de volgende stap te zetten en het delictgedrag in kaart te brengen en te zorgen dat sensoren het gaan herkennen.

Maar hoe krijg je inbrekers zo ver om voor te doen hoe ze zich gedragen in de aanloop naar een succesvolle inbraak? Niet geheel toevallig wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het rapport virtual realityals onderzoeksmethode om inbrekers te doorgronden. Wetenschappers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving trokken de afgelopen periode diverse Nederlandse gevangenissen in en vroegen veroordeelde inbrekers om in een virtuele wijk rond te lopen en op zoek te gaan naar een potentieel doelwit om in te breken. Niet alleen blijkt virtual realityeen betrouwbare methode om gedrag te onderzoeken, ook blijk het gedrag van inbrekers significant te verschillen met het gedrag van een controlegroep. Interessante uitkomsten die we nader gaan bekijken in het Fieldlab. Het onderzoek richtte zich ook op mogelijk effecten van symbolisch en fysiek guardianship op het gedrag van inbrekers. Hoe beïnvloed bijvoorbeeld de aanwezigheid van buurtpreventieborden, maar ook personen, de intenties van een inbreker? Dit is tevens relevant voor de werkwijze van de Fieldlabs, want welke interventies kunnen er gepleegd worden om gemotiveerde daders te stoppen.

Dit past precies in het doel van de Fieldlabs Inbraakvrije Wijk, namelijk het vroegtijdig registreren en daarop interveniëren, zodat we zorgen dat potentiële slachtoffers ongestoord van hun nachtrust kunnen genieten. Op deze wijze laten we daders niet lopen, precies waar de minister óók op doelde.

Presentatie Programmamanager Guido Delver

Previous article

Eerste armaturen geplaatst

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.