Fieldlab Rotterdam

Fieldlab Rotterdam

0
Fieldlab Rotterdam Lombardijen

Het eerste Fieldlab is in Rotterdam. Het bevindt zich in de wijk Lombardijen, in de omgeving van de Dantestraat. Het gebied kenmerkt zich door een multiculturele opbouw en weinig sociale samenhang tussen de bewoners. Daders en slachtoffers van inbraken komen soms uit hetzelfde gebied.

Rotterdam heeft sinds 2014 een intensieve aanpak gericht op High Impact Crimes (HIC). Hieronder vallen woninginbraken, straatroven en overvallen. In 2014 is de stadsmarinier HIC aangesteld en is een aantal wijken in het kader van woninginbraken aangewezen als hotspots.

Lombardijen is in februari 2018 door de gemeente als hotspot aangewezen aangezien het aantal woninginbraken, in verhouding tot andere wijken in Rotterdam, zeer minimaal daalde en inmiddels weer toeneemt. Doelstelling is om het aantal woninginbraken in de wijk te laten dalen. De gemeente werkt hierin samen met verschillende partijen in de wijk, zoals woningcorporatie Havensteder, de politie, preventieteams en het buurbestuur.

Projectruimte
Aan de Dantestraat 454 hebben we een projectruimte, met een inside lab, waar we verschillende technische maatregelen testen. We zijn gestart met het testen van slimme armaturen op lantaarnpalen. Deze kunnen geluiden waarnemen en gedrag herkennen. Ze werken als slimme ogen en oren van de buitenruimte. Hiermee krijgen we een beter inzicht in de (on)veiligheid in de buitenruimte.

We starten met testen binnen in de projectruimte. Zodra we binnen succesvol getest hebben implementeren we in de buitenruimte. Ook starten we met een simpele basisfunctionaliteit die we uitbouwen naar complexere integratie met slimme sensoren.

Bekijk hier ook de aanpak en foto’s uit de wijk.

Dantestraat Fieldlab Rotterdam

 

Comments

Comments are closed.