Veelgestelde vragen

FAQ

Aan de Dantestraat 454 in Lombardijen hebben we een projectruimte, met een inside lab, waar we verschillende technische maatregelen testen. We zijn gestart met het testen van slimme armaturen op lantaarnpalen. Deze kunnen geluiden waarnemen en gedrag herkennen. Ze werken als slimme ogen en oren van de buitenruimte. Hiermee krijgen we een beter inzicht in de (on)veiligheid in de buitenruimte.

We starten met testen binnen in de projectruimte. Zodra we binnen succesvol getest hebben implementeren we in de buitenruimte. Ook starten we met een simpele basisfunctionaliteit die we uitbouwen naar integratie met slimme sensoren. Op dit moment testen we armaturen voor lantarenpalen.

Load More

Een Fieldlab is een proefomgeving waar we slimme innovatieve technologieën in de praktijk gaan toetsen. Dit doen we in samenwerking met verschillende partners. We starten in de gemeente Rotterdam in de wijk Lombardijen. Daarna richten we in meerdere gemeentes een Fieldlab in, we werken samen met de gemeente: de gemeente kiest hierbij de buurt. We werken samen met onder andere bedrijven, woningbouwcorporaties, buurtbewoners en de politie. Deelname voor buurtbewoners is op vrijwillige basis.

Load More

Door middel van het toepassen van een set aan maatregelen (en samenwerkingsafspraken) in een wijk verhogen we de objectieve veiligheid in een wijk, door het flink naar beneden brengen van het aantal inbraken en het verhogen van het ophelderingspercentage. We doen dit samen met de bewoners.

Load More

  • Het beproeven van nieuwe technologie waar we het aantal inbraken verlagen.
  • Het verhogen van het percentage ophelderingen.
  • Het verbeteren van het veiligheidsgevoel bij de bewoners.

Load More

We ontwikkelen een concept dat we kunnen aanbieden aan verschillende gemeentes. Op dit moment zijn we hierover in gesprek met een aantal andere gemeentes.

Load More

Rotterdam heeft sinds 2012 een intensieve aanpak gericht op High Impact Crimes (HIC). Hieronder vallen woninginbraken, straatroven en overvallen. In 2012 is er een stadsmarinier HIC aangesteld en zijn er vijf wijken in het kader van woninginbraken aangewezen als hotspots.

Lombardijen is in februari 2018 door de gemeente als hotspot aangewezen aangezien het aantal woninginbraken, in verhouding tot andere wijken in Rotterdam, zeer minimaal daalde en inmiddels zelfs weer toeneemt. De gemeente werkt samen met verschillende partijen in de wijk, zoals woningcorporatie Havensteder, de politie en buurtpreventie.

Load More

We ontwikkelen een concept dat we kunnen aanbieden aan verschillende gemeentes. De verwachting is dat de resultaten uit het Fieldlab een bijdrage kunnen leveren aan zowel het voorkomen als het opsporen van woninginbraken. Ook kijken we hoe we het veiligheidsgevoel van bewoners kunnen verbeteren.

Load More

We starten met testen binnen in de projectruimte. Zodra we binnen succesvol getest hebben, implementeren we in de buitenruimte. Ook starten we met een simpele basisfunctionaliteit die we uitbouwen naar integratie met slimme sensoren.

Load More

Het ministerie van Justitie & Veiligheid is opdrachtgever. Het Fieldlab Lombardijen is een samenwerking tussen het ministerie, de Nationale Politie, gemeente Rotterdam en stichting DITSS.

Load More

Stichting Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS) is een publieke bestuurde, non-profit organisatie, die zich vanuit een proactieve houding richt op het bijdragen aan maatschappelijke relevantie op het gebied van een veilige omgeving. DITSS is vooral krachtig in het bouwen van living labs, Fieldlabs en het neerzetten van praktijkgericht innovatie-omgevingen.

Load More

We starten met testen binnen in de projectruimte. Zodra we binnen succesvol getest hebben, gaan we naar buiten. 

Load More

We werken van binnen naar buiten. Zodra we binnen succesvol getest hebben implementeren we in de buitenruimte.

Load More

Totdat de technologische ontwikkeling feitelijk goed resultaat heeft opgeleverd en bruikbaar is op andere locaties.

Load More