Fieldlab Rotterdam

Elke inbraak is er één te veel

0

Laatst sprak ik iemand die na een jaar nog flink last had van de gevolgen van een inbraak. Ze durft haar huis niet onbeheerd achter te laten en zorgt ervoor dat er altijd iemand in huis aanwezig is. Een jaar na dato hebben we haar opnieuw nazorg aangeboden, want ze worstelde nog erg met de gevolgen van de woninginbraak. En dat terwijl je je volledig veilig moet voelen in je eigen huis! Dit geeft direct aan waarom inbraken (samen met straatroven en overvallen) onder de zgn. High Impact Crime (HIC) vallen. Het aantal inbraken, straatroven en overvallen daalt al een aantal jaren in Rotterdam. Maar: elke inbraak, overval of straatroof is er één te veel.

Ik ben er trots op dat we in Rotterdam het eerste Fieldlab Inbraakvrije Wijk van Nederland hebben. In het Fieldlab gaan we gebruik maken van technologische  innovaties om inbraken verder terug te dringen. Naast deze innovaties, willen we de sociale cohesie in de buurt en de bewonersparticipatie versterken. We werken samen met stichting DITSS, en ook met partijen als Interpolis.In Rotterdam dalen de woninginbraken fors, maar in enkele wijken in Rotterdam dalen de inbraken net iets minder snel dan elders in de stad. De wijk Lombardijen is één van de vijf hotspots in Rotterdam waar we extra aandacht hebben voor de woninginbraken. Het is dan ook niet gek dat we uitgerekend een buurt in deze wijk hebben uitgekozen voor het eerste Fieldlab Inbraakvrije Wijk. Ik ga er vanuit dat er maatregelen uit komen die we voor de korte termijn, als ook voor de langere termijn kunnen gebruiken.
Eerste resultaat is de projectruimte aan de Dantestraat 454; een pand waar ik met mijn team, en de collega’s van DITSS, regelmatig werken. Bewoners (en collega’s) uit de buurt zijn altijd welkom om binnen te lopen met zorgen of vragen!

Het Fieldlab is onderdeel van een bredere aanpak gericht op het terugdringen van High Impact Crimes in Rotterdam. We werken in die aanpak samen met verschillende partijen zoals de politie, de woningbouwcorporaties, de bewoners en ondernemers. We vervangen in de hotspots het hang- en sluitwerk van de woningen, we verbeteren de verlichting, schouwen met buurtpreventieteams. En nog veel meer!

Mensen kunnen zelf ook veel doen. Het helpt immers als je je deur op slot doet als je weggaat, en een lampje aan houdt. En je buren vragen om op te letten als je op vakantie gaat.  En dat je geen waardevolle spullen in het zicht laat liggen. Het lijkt zo logisch, maar we spreken helaas nog genoeg mensen die de deur niet op slot doen, of de ramen open laten staan, zeker als het mooi weer is. Dus we blijven ook deze boodschappen keer op keer herhalen middels verschillende online en offline campagnes!

We proberen er alles aan te doen om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden. Ondanks dat de cijfers dalen, mogen we niet verslappen. Als we er niet bovenop zitten, de aanpak verstevigen én innoveren zoals met de ideeën van het Fieldlab, dan zullen we dat direct terugzien in een stijging van de HIC-delicten!

Nienke Riemersma
Stadsmarinier High Impact Crime
Gemeente Rotterdam

Eerste armaturen geplaatst

Previous article

Fieldlab Rotterdam

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.