Smart City

Eigen regie om krachtiger uit crisis te komen

0
Blog Gerard Kuijlaars - Smart city - Inbraakvrije Wijk, DITSS

Blog Gerard Kuijlaars: 

In 2018 bezocht ik met een paar politiecollega’s het grote Smart City congres in Barcelona. Daar nam ik hetzelfde waar, wat Bart Hartog al eerder schreef in zijn blog van januari 2019: veel bedrijven die allerlei camera’s en sensoren aan de man brengen, gecombineerd met control rooms voor steden vanwaaruit de suggestie van totale control werd gebracht. Tegelijk stonden op de podia burgemeesters uit de hele wereld, met overwegend de boodschap: we moeten in deze snel digitaliserende samenleving als stadsbesturen leren, om samen te werken met de burgers. De vraagstukken terug te geven aan de stad en samen met de burgers op zoek te gaan naar oplossingen.

Die ogenschijnlijke tegenstrijdigheid vond ik fascinerend. Kennelijk zitten we met elkaar in een zoek- en leerproces. Tegelijk wist ik: ook voor de politie is dit een heel relevante ontwikkeling, die we moeten gebruiken om de politietaak voor te bereiden op de toekomst. Ter plekke maakten we met Saskia Bruines, die daar als wethouder van gemeente Den Haag de steden vertegenwoordigde, een afspraak om te gaan samenwerken in ons leerproces. Een leerproces dat zich niet alleen richt op de technologie, maar ook op de spelregels die we daarbij samen willen gaan hanteren. En een leerproces over hoe je succesvolle veiligheidsconcepten kunt opschalen, zodat er meer maatschappelijk rendement te halen valt uit de innovaties. Waarbij leren niet alleen gaat over de successen, maar juist ook over wat lastig is gebleken.

De Inbraakvrije Wijk is voor ons zo’n leeromgeving. In het afgelopen jaar hebben we gezien hoe lastig het kan zijn, om innovatieve technologie daadwerkelijk aan de praat te krijgen in een gewone Rotterdamse woonwijk. We hebben gezien dat goede bewonersparticipatie onmisbaar is, maar niet altijd gemakkelijk om voor elkaar te krijgen. Juist al dat soort vraagstukken, en de oplossingen die het team samen met de gemeente en de bewoners heeft gevonden, maken het zo’n waardevolle investering.

Ondertussen is de politie ook met andere steden in de weer, op andere veiligheidsvraagstukken. In Den Haag bijvoorbeeld werken we samen aan een slimmere en de voor bewoners vriendelijker manier van beveiligen, zeker in het gebied waar veel ambassades en internationale organisaties zijn. En in Amsterdam is de omgeving van de Johan Cruijff Arena al een tijdje de plaats waar we voortdurend nieuwe technieken uitproberen voor het publieksvriendelijk en veilig organiseren van grote evenementen.

Terwijl ik dit schrijf, zitten we ruim vijf weken middenin de corona crisis. Dat doet veel met ons allemaal. Bewoners moeten zoveel mogelijk binnen blijven, de gemeentes en de politie hebben hun handen vol aan alle maatregelen. Alle aandacht is bij onze zorgmedewerkers, die in hun strijd tegen het virus alles uit de kast moeten halen. Ineens lijkt er weinig aandacht meer voor het leerproces van slimme steden. Maar vergis je niet: juist door deze crisis komt er veel in een stroomversnelling. In razend tempo hebben we geleerd om massaal thuis te werken, digitaal te vergaderen. Er wordt veel meer data gedeeld tussen organisaties, waarbij cultuurbarrières worden doorbroken. De creativiteit van medewerkers in de zorg, bij de gemeenten, bij de politie en andere organisaties krijgt een boost. Waardoor er in korte tijd heel veel wordt geleerd.

Ik daag u uit om deze moeilijke periode van de corona crisis, even de tijd te nemen om bewust te worden van uw eigen creativiteit. Want we hebben allemaal ervaren in welk razendsnel tempo ons werk een andere betekenis heeft gekregen door deze omstandigheden. En ervaring opgedaan met een andere manier van samenwerken, onder andere door slim gebruik te maken van digitale middelen. Net als de bewoners dat ervaren in een Inbraakvrije Wijk.  Deze corona crisis is ons als samenleving overkomen, en leidt in de eerste plaats tot veel persoonlijk leed. Maar we hebben zelf regie hoe we hier met elkaar krachtiger uitkomen. Een uitgelezen kans om zelf en met uw omgeving de leerervaringen te oogsten.

Meer lezen over de Smart Society samenwerking van gemeenten en politie klik dan hier.

Update Coronavirus

Previous article

Programma met uitdagingen?

Next article

You may also like

More in Smart City

Comments

Comments are closed.