Programma

Bezoek minister Sander Dekker

0

Copyright foto: Rene Castelijn

Op maandag 6 juli bracht minister Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming) een bezoek aan het Fieldlab Rotterdam in de wijk Lombardijen van het programma Inbraakvrije Wijk.

Wethouder  en waarnemend burgemeester Bert Wijbenga geeft samen met stadsmarinier High Impact Crimes Nienke Riemersma en Martin den Hengel (politie Rotterdam) uitleg over de Rotterdamse aanpak van High Impact Crimes (HIC). Rotterdam heeft sinds 2012 een intensieve aanpak gericht op High Impact Crimes. Hieronder vallen woninginbraken, straatroven en overvallen. In 2012 zijn vijf wijken in het kader van woninginbraken aangewezen als hotspots.

Lombardijen is in februari 2018 door de gemeente als hotspot aangewezen aangezien het aantal woninginbraken, in verhouding tot andere wijken in Rotterdam, zeer minimaal daalde. De gemeente werkt samen met verschillende partijen in de wijk, zoals woningcorporatie Havensteder, de politie en buurtpreventie.

Aansluitend geven Guido Delver (programmamanager Inbraakvrije Wijk) en Leon Verver (directeur Stichting DITSS)  een uitleg over de aanpak van het programma.

In het Fieldlab in Rotterdam wordt specifiek onderzoek gedaan naar technologie die ingezet kan worden tegen woninginbraken. In Lombardijen bevindt zich in een aantal lantaarnpalen verschillende sensoren die beweging registreren en geluid herkennen. Deze sensoren leggen bewegingen van mensen vast, die bijvoorbeeld afwijken van het normale loopgedrag. Dit wordt gecombineerd met geluidsherkenning van onder andere brekend glas. Uiteindelijk moeten deze in het geval van een ‘vreemd en afwijkend’ resultaat uiteindelijk leiden tot signalen waarop actie kan worden ondernomen. Zoals bijvoorbeeld de geavanceerde inzet van licht en geluid om duidelijk te maken dat de aanwezigheid is opgemerkt.

Na zijn bezoek aan de projectruimte gaat minister Dekker de wijk in, ook brengt hij een bezoek aan een bewoner, waar hij luistert naar zijn ervaringen.

 

Na afloop van het bezoek sluit minister Dekker af: “Bijzonder om te zien dat in deze wijk gekozen is om niet alleen te kijken naar meer politie op straat om te zorgen dat we de boeven pakken maar meer om te kijken wat kunnen we aan de voorkant doen om woninginbraken te voorkomen. Met slimme technieken, nieuwe manieren en samenwerking met verschillende partijen. Want uiteindelijk is de impact van een woninginbraak zo enorm. Of mensen hier blijven wonen hangt af van hoe veilig ze zich voelen in een wijk”.

Afbeelding afkomstig van persoonlijke Instagram stories van minister Sander Dekker.

Techniek kan helpen wijken nog veiliger te maken

Previous article

You may also like

More in Programma

Comments

Comments are closed.